Ägg Benedict en lyxig brunchklassiker för helgens lugna stunder.

Ägg Benedict

Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt med sammetslen hollandaisesås, krämiga pocherade ägg och smörstekta engelska muffins. Såsen är frisk av citron och lätt kryddig, medan skinkan ger fin sälta och rökighet. Texturen växlar mellan krispigt bröd och rinnande gula. Därför passar rätten perfekt till helgbrunch, lyxig frukost eller en lätt lunch. Dessutom går flera moment att förbereda separat för smidigare servering.

Recepfakta

Portioner
2 portioner
Förberedelser
15 min
Tillagning
20 min
Totalt
35 min
Svårighetsgrad
Medium

Instruktioner

Gör hollandaisesåsen

  1. Smält smöret försiktigt och håll det varmt.
  2. Vispa äggulor, vatten, citronjuice och vinäger i en värmetålig skål.
  3. Ställ skålen över sjudande vattenbad och vispa tills lätt krämig.
  4. Tillsätt det varma smöret i en tunn stråle under kraftig vispning.
  5. Smaka av med cayenne, salt och vitpeppar. Håll ljummet.

Pochera äggen

  1. Koka upp vatten och vinäger i en vid kastrull, sänk till sjudning.
  2. Knäck varje ägg i en liten kopp.
  3. Rör upp en mild virvel i vattnet och låt ett ägg glida ner i mitten.
  4. Sjud 3 minuter för rinnig gula. Lyft upp med hålslev.
  5. Låt rinna av på hushållspapper. Upprepa med resterande ägg.

Rosta och montera

  1. Smält smör i en stekpanna och stek skinkan snabbt på båda sidor.
  2. Rosta de delade muffinsen gyllene i samma panna, snittyta nedåt.
  3. Lägg skinka på varje muffinshalva och toppa med ett pocherat ägg.
  4. Skeda över rikligt med hollandaisesås.
  5. Garnera med gräslök och svartpeppar. Servera direkt.

Tips

Rädda skuren sås
Vispa i 1 tsk varmt vatten eller 1 tsk kall grädde och fortsätt vispa tills den går ihop.
Färska ägg underlättar
Färska ägg håller ihop bättre vid pochering och ger fin form utan fransar.
Hållbar servering
Pochera äggen strax innan servering eller förvara dem kort i ljummet vatten, ca 60 °C.

Nya recept

Från bloggen