Champinjonsås med timjan, en vardagslyx som förgyller varje måltid och samvaro hemma

Champinjonsås med timjan

Champinjonsås med timjan är len, mustig och aromatisk. Stekta champinjoner ger fin textur och djup umamismak. Timjan adderar en frisk örtighet som lyfter såsen. Dessutom binder grädde och buljong allt till en sammetslen helhet. Servera till kött, kyckling, pasta eller rostade grönsaker. Den passar lika bra till vardag som till helg.

Såsen görs snabbt i en panna, men smakar restaurang. Med en skvätt vin blir den extra rund. Alternativt räcker buljong gott. Resultatet blir alltid krämigt, balanserat och väldigt gott.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
15 min
Totalt
25 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Så här gör du

  1. Rensa och skiva champinjonerna. Finhacka schalottenlök och riv vitlök.
  2. Hetta upp smör och olivolja i en vid stekpanna på hög värme.
  3. Stek champinjonerna 4–5 minuter tills de får ordentlig färg och släpper vätska.
  4. Sänk till medelvärme. Tillsätt lök och fräs mjukt 1–2 minuter. Rör ner vitlök sista 30 sekunderna.
  5. Häll i vitt vin om du använder det och låt det koka in nästan helt.
  6. Tillsätt grädde och buljong. Rör ner timjan och låt sjuda 5–7 minuter.
  7. Smaka av med salt, svartpeppar, soja och eventuellt citronsaft.
  8. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten om du vill ha den tjockare. Låt sjuda 1 minut till.

Tips

Byt svamp
Kantareller eller portabello ger ännu fylligare smak. Stek svampen extra hårt för bäst textur.
Gör den vegetarisk/vegansk
Använd grönsaksbuljong och växtbaserad grädde. Byt smör mot olja eller veganskt smör.
Serveringsförslag
Perfekt till pasta, ugnsstekt kyckling, biff, potatismos eller rostade rotsaker.

Nya recept

Från bloggen