Kladdkaka med choklad skapar mysiga stunder för fika och glädje.

Kladdkaka med choklad

Kladdkaka med choklad är svensk fikafavorit när suget blir akut. Kakan får en härligt seg kant och en kladdig mitt, medan smaken är djupt chokladig. Dessutom krävs bara smör, socker, kakao, ägg och mjöl.

Receptet går snabbt och passar både vardag och helg. Servera gärna med lättvispad grädde för fin balans. Därför är den lika bra till spontanfika som till enkel dessert.

Recepfakta

Portioner
8 portioner
Förberedelser
15 min
Tillagning
18 min
Totalt
33 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C över/undervärme.
  2. Smörj och bröa en springform, 22–24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna något.
  4. Vispa socker och ägg lätt för hand, bara tills det blandas.
  5. Rör ner det smälta smöret.
  6. Sikta i kakao, vaniljsocker, salt och vetemjöl.
  7. Vänd ihop till en jämn, seg smet utan att vispa in luft.
  8. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  9. Grädda mitt i ugnen i 15–18 minuter, tills kanterna satt men mitten är kladdig.
  10. Låt kakan svalna i formen minst 20 minuter för bästa konsistens.
  11. Servera ljummen eller rumstempererad med lättvispad grädde.

Tips

Håll koll på gräddningstiden
Ta ut kakan när mitten fortfarande dallrar. Överbakning ger torr kaka.
Variera smaken
Tillsätt 1 tsk espresso­pulver eller rivet apelsinskal för djupare chokladsmak.
Glutenfritt
Byt vetemjöl mot 1,5 dl glutenfri mjölmix. Konsistensen blir snarlik.

Nya recept

Från bloggen