Klassisk bakad cheesecake, den perfekta helg-dessert för sällskap och glädje.

Klassisk bakad cheesecake

Den här bakade cheesecaken bjuder på sammetslen fyllning, mild vanilj och frisk citronton. Botten av digestivekex ger ett sprött och smörigt motstånd som balanserar den krämiga texturen. Resultatet blir en dessert som känns lyxig men ändå tryggt klassisk.

Servera den väl kyld, gärna med bär. Den passar utmärkt som avslutning på en middagsbjudning, men också till helgfikat. Med enkla ingredienser och lite tålamod blir den oemotståndlig varje gång.

Recepfakta

Portioner
8 portioner
Förberedelser
25 min
Tillagning
60 min
Totalt
5 tim
Svårighetsgrad
Medium

Instruktioner

Förbered

  1. Sätt ugnen på 175°C över/undervärme.
  2. Klä botten på en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper.
  3. Smöra kanterna lätt.

Botten

  1. Blanda krossade kex med smält smör och socker.
  2. Tryck ut blandningen i formen till en jämn botten.
  3. Förgrädda i 8 minuter. Låt svalna lätt.

Fyllning

  1. Sänk ugnstemperaturen till 150°C.
  2. Vispa färskost, socker, vetemjöl och vaniljsocker tills slätt.
  3. Rör i gräddfil, citronskal och citronsaft.
  4. Tillsätt äggen ett i taget och rör försiktigt. Undvik att vispa in luft.
  5. Häll smeten över den förgräddade bottnen och jämna till ytan.

Grädda och servera

  1. Grädda mitt i ugnen 50–60 minuter tills kanterna satt men mitten darrar lätt.
  2. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i 1 timme med ugnsluckan på glänt.
  3. Kyl helt, därefter i kyl minst 3 timmar, gärna över natten.
  4. Vänd bären i florsocker och toppa innan servering.
  5. Skär i bitar med varm, fuktig kniv för snygga snitt.

Tips

Förebygg sprickor
Undvik övervispning och plötsliga temperaturväxlingar. Låt kakan svalna långsamt i avslagen ugn.
Perfekt konsistens
Använd rumstempererade ingredienser för en jämn smet och silkig textur.
Smaksättningar
Byt citronskal mot lime, tillsätt 100 g vit choklad eller swirla i 1 dl bärpuré.

Nya recept

Från bloggen