Laxpasta med dill en fräsch middag som gör vardagen lätt och glad

Laxpasta med dill

Laxpasta med dill är krämig, fräsch och snabb. Mör lax möter len gräddsås och pigg citron. Den aromatiska dillen lyfter hela rätten. Tillsammans med al dente pasta blir det perfekt balans.

Rätten passar bäst till vardagsmiddag, men även till helglunch. Dessutom lagas den på under 30 minuter. Därför är den ett säkert kort när tiden är knapp. Servera rykande varm med parmesan för extra umami.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
15 min
Totalt
25 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

  1. Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten.
  2. Skär laxen i kuber, ca 2 cm. Salta lätt.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i smör på medelvärme i 2–3 minuter.
  4. Tillsätt grädde och citronskal. Sjud i 3 minuter.
  5. Lägg i laxbitarna. Sjud försiktigt 3–4 minuter tills precis genomkokta.
  6. Pressa i citronsaft efter smak och peppra.
  7. Häll av pastan, spara 0,5 dl pastavatten.
  8. Vänd ner pasta, dill och pastavatten i såsen. Smaka av med salt.
  9. Servera genast med riven parmesan och extra dill.

Tips

Fräschare sås
Byt hälften av grädden mot crème fraiche för extra syra och lättare känsla.
Grön boost
Vänd ner en näve babyspenat eller frysta ärtor sista minuten.
Snabbvariant
Använd varmrökt lax i bitar och rör ner precis innan servering.

Nya recept

Från bloggen