Morotssoppa ger värme och energi för en enkel, njutbar lunch mitt i veckan.

Morotssoppa

Morotssoppa är en sammetslen vardagsfavorit med mild sötma och frisk syra. Morötter, lök och ingefära ger djup och värme. Dessutom blir soppan mättande med potatis och en skvätt grädde. Den passar lika bra till lunch som till enkel middag.

Soppan mixas slät och får en len, krämig textur. För extra fräschör rundas den av med citron. Samtidigt ger krispiga frön och örter god kontrast. Servera med gott bröd och njut.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
15 min
Tillagning
25 min
Totalt
40 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Förbered

  1. Skala och skiva morötterna.
  2. Grovhacka lök, finhacka vitlök och riv ingefära.
  3. Tärna potatisen i små bitar.

Koka och mixa

  1. Hetta upp rapsolja i en stor kastrull.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära 2–3 minuter utan att bryna.
  3. Tillsätt morötter och potatis och fräs ytterligare 2 minuter.
  4. Häll i vatten och smula i buljongtärningarna.
  5. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock 18–20 minuter tills mjukt.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer.
  7. Rör i grädde om du använder den.
  8. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
  9. Späd med lite vatten vid behov för önskad konsistens.
  10. Servera het och toppa med crème fraiche, pumpafrön och koriander.

Tips

Gör veganskt
Byt grädden mot kokosmjölk och servera med växtbaserad fraiche.
Mer sting
Tillsätt 1 krm chiliflakes när du fräser löken.
Djupare smak
Rosta morotsskivorna i ugnen 15 minuter på 220°C innan kokning.

Nya recept

Från bloggen