Pepparrotsås – en krämig, syrlig sås som lyfter fisk och rostbiff.

Pepparrotsås

Pepparrotsås är en klassisk, varm sås med fin sting. Den är krämig, smörig och lätt syrlig av citron. Den rivna pepparroten ger tydlig arom och lagom styrka. Samtidigt balanserar mjölk och grädde hettan. Resultatet blir sammetslent och rundat.

Såsen passar särskilt bra till kokt torsk, lax och rostbiff. Dessutom lyfter den kokta grönsaker och potatis. Den går snabbt att göra på vardagar, men funkar även till helg. Anpassa styrkan efter smak.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
10 min
Totalt
20 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Gör så här

  1. Skala och finriv pepparroten. Pressa citronen.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Vispa ner vetemjölet och fräs 1 minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så klumpar löser sig.
  5. Koka upp och sänk värmen. Rör i grädden och sjud 3–5 minuter tills såsen tjocknar.
  6. Dra kastrullen från värmen. Rör i pepparroten.
  7. Smaka av med citronsaft, salt, vitpeppar och eventuellt socker.
  8. Servera genast till kokt fisk, rostbiff eller grönsaker.

Tips

Justera styrkan
Tillsätt pepparrot i omgångar och smaka av. Värmen dämpar hettan, så rör i på slutet.
Syrligare variant
Byt 1 dl mjölk mot 1 dl crème fraiche för friskare syra och tjockare konsistens.
Förbered i förväg
Gör basen utan pepparrot. Värm upp vid servering och rör i pepparroten precis innan.

Nya recept

Från bloggen