Räkröra är en fräsch lyx som passar som förrätt eller lätt lunch.

Räkröra

Räkröra är en svensk klassiker med krämig bas och frisk citronton. Saftiga räkor möter dill, mild lök och en rund majonnäs- och crème fraiche-kräm. Resultatet blir fräscht, balanserat och lätt att variera med rom eller pepparrot.

Den passar utmärkt som förrätt, snabb lunch eller enkel helglyx. Servera gärna på rostat bröd, i bakad potatis eller i en mjuk baguette. Dessutom går den fort att göra, men smakar ändå festligt.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
15 min
Totalt
15 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Räkröra

  1. Låt räkorna rinna av ordentligt.
  2. Grovhacka räkorna lätt.
  3. Finhacka rödlök och dill.
  4. Blanda majonnäs och crème fraiche i en bunke.
  5. Rör ner citronjuice och citronskal.
  6. Tillsätt pepparrot om du vill.
  7. Vänd ner räkor, rödlök och dill varsamt.
  8. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Täck och kyl 10 minuter så smakerna sätter sig.
  10. Toppa med rom vid servering om du använder det.

Tips

Lättare variant
Byt hälften av majonnäsen mot grekisk yoghurt för en friskare, lättare röra.
Serveringsidéer
Servera på rostat bröd, i bakpotatis eller i baguette. Toppa gärna med extra dill och citron.
Förvaring
Förvara kallt i tätt kärl upp till 1–2 dagar. Vänd ner räkor strax före servering för bästa textur.

Nya recept

Från bloggen