Romsås till torsk, den perfekta lunchen för lata sommardagar.

Romsås till torsk

Romsås till torsk är krämig, frisk och lätt lyxig. Den salta rommen möter syrlig citron och örtig dill. Samtidigt ger rödlök fin crunch och sötma. Såsen rörs ihop kall och blir klar på några minuter.

Servera till ugnsbakad eller ångad torsk en vardag eller helg. Den passar även till en snabb lunch. Dessutom är den utmärkt med kokt potatis och en citronklyfta. Gör gärna såsen i förväg så hinner smakerna sätta sig.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Totalt
25 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Rör ihop såsen

  1. Finhacka rödlök och dill mycket fint.
  2. Riv det yttersta gula av citronen och pressa saften.
  3. Vispa samman crème fraiche och majonnäs i en skål tills slätt.
  4. Vänd ner rom, rödlök och dill försiktigt.
  5. Tillsätt citronsaft, citronskal, salt och peppar.
  6. Smaka av och balansera syran, eventuellt med en nypa socker.
  7. Täck och ställ kallt i minst 15 minuter så smakerna sätter sig.

Servering

  1. Servera romsåsen kall till nygjord torsk.
  2. Lägg upp med kokt potatis och citronklyftor.

Tips

Byt rom eller bas
Använd löjrom för extra lyx eller smetana istället för crème fraiche för en fastare sås.
Smaksätt efter säsong
Tillsätt gräslök, pepparrot eller lite dijonsenap för variation. Salt sätts sist eftersom rommen är salt.

Från bloggen