Tomatsoppa med basilika
En rykande tomatsoppa med basilika är både enkel och trösterik. Soppan blir len, lätt krämig och fyllig av tomatpuré och långsam sjudning. Dessutom lyfter färsk basilika smaken och ger en frisk örtighet. En skvätt grädde rundar av syran, medan en nypa socker balanserar tomaterna.
Soppan passar utmärkt till lunch eller en snabb vardagsmiddag. Servera gärna med rostat bröd för trevlig textur. Därför blir den lika bra som helgstart som mitt i veckan. Enkel att laga, men ändå riktigt smakrik.
Recepfakta
- Portioner
- 4 portioner
- Förberedelser
- 10 min
- Tillagning
- 20 min
- Totalt
- 30 min
- Svårighetsgrad
- Enkel
Instruktioner
Soppa
- Skala och hacka lök. Riv morot fint.
- Hetta upp olja i en kastrull på medelvärme.
- Fräs lök och morot 4–5 minuter utan att ta färg.
- Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs 1 minut tills det doftar rostat.
- Häll i krossade tomater och buljong. Lägg i lagerblad.
- Låt sjuda under lock i 15 minuter. Rör då och då.
- Ta upp lagerbladet och rör ner grädden.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Smaka av med socker, balsamvinäger, salt och peppar.
- Riv ner hälften av basilikan och mixa kort.
Servering
- Rosta brödet och ringla över lite olivolja.
- Servera soppan varm och toppa med resterande basilika.
