Vitlökssmör är den perfekta följeslagaren till grillat och färskt bröd.

Vitlökssmör

Vitlökssmör är ett krämigt och aromatiskt smaksättarsmör. Det kombinerar mjukt smör med vitlök, persilja och citron. Resultatet blir fylligt, men samtidigt friskt och balanserat. Det passar perfekt till grillat, stekt fisk, grönsaker och nybakat bröd.

Dessutom är det lätt att göra och går att förbereda. Rulla till en rulle, kyl, och skiva när det behövs. Då smälter det över maten och ger härlig smak och glans. Använd det till vardag, men även till helgens festmiddag.

Recepfakta

Portioner
6 portioner
Förberedelser
10 min
Totalt
40 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Gör så här

  1. Låt smöret bli rumsvarmt så det är mjukt men inte smält.
  2. Pressa vitlök, finhacka persilja och riv citronskal.
  3. Rör smöret mjukt i en skål med sked eller liten visp.
  4. Blanda i vitlök, persilja, citronskal och citronsaft.
  5. Smaka av med salt, svartpeppar och ev. chiliflakes.
  6. Lägg smöret på plastfolie och forma till en rulle.
  7. Snurra ändarna och kyl minst 30 minuter tills fast.
  8. Skiva och servera på varm mat som grillat, fisk eller grönsaker.

Tips

Mildare vitlökssmak
Byt rå vitlök mot ugnsrostad vitlök för sötare, mjukare smak.
Förvaring
Håller 1 vecka i kyl. Frys rullen upp till 3 månader.
Variation
Tillsätt gräslök, dragon eller rivet parmesan. Använd växtbaserat smör för veganskt.

Nya recept

Från bloggen