BBQ-sås – rökig, söt och syrlig klassiker som gör grillkvällen minnesvärd

BBQ-sås – rökig, söt och syrlig klassiker

BBQ-sås är rökig, söt och syrlig på samma gång. Den lyfter grillat kött, kyckling, halloumi och grönsaker. Dessutom fungerar den som glaze, dip och marinad. Såsen sjuder ihop till en len, blank konsistens.

Basen är ketchup, vinäger, farinsocker och rökt paprika. Samtidigt ger worcestershiresås och dijon djup och umami. Därför passar den lika bra till vardag som helg. Servera till sommarens grillkvällar, men även till pulled pork.

Recepfakta

Portioner
6 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
15 min
Totalt
25 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

  1. Mät upp alla ingredienser utom smör och liquid smoke i en kastrull.
  2. Vispa ihop och koka upp försiktigt på medelvärme.
  3. Sänk värmen och sjud utan lock 12–15 minuter, rör då och då.
  4. Justera med vatten vid behov för en blank, lätt tjock konsistens.
  5. Ta från värmen, rör ner smör och eventuellt liquid smoke.
  6. Smaka av med salt, sötma eller syra efter preferens.
  7. Låt svalna och servera ljummen eller kall.

Tips

Använd som glaze
Pensla på kött eller grönsaker under sista 5 minuterna på indirekt värme. Sockret bränns annars lätt.
Variera smaken
Byt farinsocker mot honung för blommig sötma. Tillsätt 1 msk bourbon eller en skvätt espresso för djup.
Förvaring
Förvara i ren glasburk i kylen. Håller 1–2 veckor och smakar oftast ännu bättre dag två.
Gör vegansk
Uteslut smöret eller ersätt med 1 tsk rapsolja.

Nya recept

Från bloggen