Kåldolmar som värmer själen och gör middagen till en mysig stund tillsammans.

Kåldolmar

Kåldolmar är svensk husmanskost när den är som bäst. Mjuka kålblad omsluter en saftig färs med ris och lök. Dolmarna bryns lätt, glaseras med sirap och får sedan sjuda i buljong. Resultatet blir milda, smöriga toner och en lätt sötma.

Servera med gräddig skysås, kokt potatis och lingonsylt. Rätten passar både till vardagsmiddag och helgens familjemåltid. Dessutom håller den sig fint i matlåda. Därför är den en favorit året runt.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
40 min
Tillagning
60 min
Totalt
1 tim 40 min
Svårighetsgrad
Medium

Instruktioner

Förbered kål

  1. Sätt ugnen på 200°C över/undervärme.
  2. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor gryta.
  3. Skär ur rotstocken ur kålhuvudet.
  4. Sänk ner kålen och sjud 10–12 minuter tills bladen mjuknar.
  5. Plocka loss 12–16 hela blad med tång och låt rinna av.
  6. Skär bort den tjocka mittnerven på varje blad.

Fyllning

  1. Fräs löken mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg.
  2. Blanda färs, kokt ris, fräst lök, mjölk och ägg i en skål.
  3. Krydda med salt, peppar och timjan. Arbeta till en jämn smet.

Rulla och stek

  1. Lägg ett kålblad på skärbräda. Fördela 2–3 msk fyllning på bladet.
  2. Vik in sidorna och rulla till en tät dolme. Upprepa med alla blad.
  3. Bryn dolmarna runtom i 1 msk smör i het stekpanna.
  4. Lägg dolmarna i en ugnsform. Pensla med sirap.
  5. Häll buljongen runtom. Täck formen löst med folie.
  6. Baka i ugnen 35–45 minuter. Ta av folien sista 10 minuterna.
  7. Sila och spara skyn från formen till såsen.

Sås

  1. Koka upp skyn i kastrull och tillsätt grädde.
  2. Smaksätt med soja och gelé. Låt sjuda kort.
  3. Rör ut majsstärkelse i kallt vatten och vispa ner.
  4. Sjud till lagom tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Koka potatisen mjuk under tiden dolmarna bakas.
  2. Servera kåldolmarna med sås, kokt potatis och lingonsylt.

Tips

Byt kål
Savojkål ger extra mjuka blad och är lättare att rulla än vitkål.
Förbered i förväg
Rulla dolmar dagen innan och baka dem strax före servering. De är också utmärkta att frysa.
Använd rester
Strimla överbliven kål och fräs som tillbehör med smör och lite soja.

Nya recept

Från bloggen