Köttgryta med rotfrukter
En mustig köttgryta med rotfrukter är klassisk husmanskost som värmer in på djupet. Mört högrev sjuder långsamt med morot, palsternacka och rotselleri. Tillsammans skapar de en fyllig sås med mild sötma och rund, örtig smak.
Grillade kanter på köttet möter tomatpuré, buljong och en skvätt vin. Resultatet blir silkig textur och djup smak. Grytan passar både till vardags och helg, särskilt under höst och vinter. Servera med potatismos, ris eller ett gott bröd.
Recepfakta
- Portioner
- 4 portioner
- Förberedelser
- 25 min
- Tillagning
- 1 tim 55 min
- Totalt
- 2 tim 20 min
- Svårighetsgrad
- Medium
Instruktioner
Förberedelser
- Torka av köttet, salta och peppra lätt.
- Vänd köttet i vetemjöl och skaka av överflöd.
- Skala och skär morot, palsternacka och rotselleri i bitar.
- Hacka gul lök grovt och finhacka vitlök.
Bryn och sjud
- Hetta upp rapsolja och smör i en rymlig gryta.
- Bryn köttet i omgångar tills gyllene. Lyft åt sidan.
- Fräs lök och tomatpuré i grytan 2 minuter. Tillsätt vitlök och fräs kort.
- Lägg tillbaka köttet. Häll på rött vin och koka upp, skrapa botten.
- Tillsätt oxbuljong, lagerblad, timjan och soja. Sänk värmen.
- Sjud under lock i 60–90 minuter tills köttet börjar bli mört. Rör då och då.
Avslutning
- Lägg i rotfrukterna och sjud ytterligare 30–40 minuter tills allt är mört.
- Smaka av med salt, svartpeppar, rödvinsvinäger och eventuellt socker.
- Låt grytan vila 5 minuter. Servera rykande het med potatismos, ris eller bröd.
