Smörgåstårta – klassisk med skinkröra och räkröra, perfekt som festlig buffé.

Smörgåstårta – klassisk med skinkröra och räkröra

Smörgåstårta är en svensk kalasklassiker som kombinerar saftigt bröd med krämiga röror. Den här varianten bjuder på skinkröra och räkröra, med citron, dill och gräslök. Resultatet blir fräscht, fylligt och milt salt. Texturen är mjuk, men samtidigt matig och elegant.

Servera på buffé, till helg och högtid. Den passar student, midsommar och födelsedag. Dessutom är den lätt att förbereda. Samtidigt vinner smakerna på att vila. Därför blir varje bit extra saftig och välbalanserad.

Recepfakta

Portioner
10 portioner
Förberedelser
45 min
Totalt
2 tim 45 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Förberedelser

  1. Trimma kanterna på formfranskan.
  2. Skölj och finhacka örter och rödlök.
  3. Låt räkorna rinna av ordentligt.

Fyllningar

  1. Blanda skinka, crème fraiche, majonnäs, ost och senap.
  2. Vänd ner gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda räkor, crème fraiche, majonnäs, dill och rödlök.
  4. Tillsätt citron. Smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Lägg 8 brödskivor som botten på ett fat.
  2. Bred ut skinkröran jämnt över bottenlagret.
  3. Täck med 8 nya brödskivor.
  4. Bred ut räkröran jämnt över lagret.
  5. Toppa med sista 8 brödskivorna och tryck lätt.

Täckning och garnering

  1. Rör ihop färskost, majonnäs och citronskal.
  2. Bred täckningen över hela tårtan, även kanterna.
  3. Klä kanterna med salladsblad.
  4. Garnera med gurka, tomat, räkor, ost och citron.
  5. Toppa med dillvippor.

Vila och servering

  1. Plasta in tårtan och låt vila i kylen minst 2 timmar.
  2. Ta fram 15 minuter före servering och skär i bitar.

Tips

Förbered i god tid
Gör gärna smörgåstårtan dagen före. Den blir saftigare och mer smakrik efter vila.
Byt bröd
Hönökaka eller kavring ger annan karaktär. Anpassa mängden täckning om brödet är mörkt.
Variera fyllningarna
Byt skinka mot kyckling eller kassler. För vegetariskt, använd äggröra och ostkräm.

Nya recept

Från bloggen