Blåbärspaj är en härlig fikastund som sprider lugn och sommarkänsla.

Blåbärspaj

Blåbärspaj är en svensk klassiker med syrliga bär under ett smörigt och krispigt smultäcke. Smakerna är rika men balanserade, och konsistensen blir härligt seg i kanterna. Dessutom går den snabbt att baka och kräver få ingredienser.

Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass för extra krämighet. Den passar fint till fika, dessert och helgmys, men fungerar även en vardagskväll. Använd färska eller frysta blåbär och njut året runt.

Recepfakta

Portioner
6 portioner
Förberedelser
15 min
Tillagning
30 min
Totalt
45 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Förbered

  1. Sätt ugnen på 200°C över/undervärme.
  2. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter.

Fyllning

  1. Blanda blåbär med strösocker, potatismjöl och citronskal.
  2. Häll blandningen i pajformen och jämna till.

Smuldeg

  1. Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke.
  2. Nyp ihop det torra med kallt smör till smulor.

Montera och grädda

  1. Fördela smuldegen jämnt över blåbären.
  2. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills gyllene.
  3. Låt pajen vila 10 minuter så fyllningen sätter sig.

Servering

  1. Servera ljummen blåbärspaj med kall vaniljsås eller glass.

Tips

Använd frysta bär
Låt dem vara frysta, men öka potatismjölet till 2 msk för en fastare fyllning.
Extra smak
Tillsätt 0,5 tsk malen kardemumma eller byt citronskal mot rivet apelsinskal.
Specialkost
Gör glutenfri paj med glutenfri mjölmix och glutenfria havregryn. Byt smör mot mjölkfritt margarin för veganskt.

Nya recept

Från bloggen