Chokladtryfflar gör fikastunden till en varm, lyxig stund av njutning för alla.

Chokladtryfflar

Chokladtryfflar är liten lyx med stor smak. Den mjuka ganachen smälter i munnen, medan kakao eller nötter ger fin textur. Basen är mörk choklad, grädde och smör. Sedan kan du variera med vanilj, apelsinskal eller en nypa flingsalt. De är perfekta till helgens dessert, festligt fika eller som ätbar gåva.

Receptet är enkelt men kräver kyltid. Därför planerar du i god tid. Resultatet blir sammetslena kulor med djup chokladsmak. Dessutom håller de bra i kylen. Servera lätt rumstempererade för bästa konsistens.

Recepfakta

Portioner
20 serveringar
Förberedelser
20 min
Tillagning
5 min
Totalt
2 tim 25 min

Instruktioner

Förbered och gör ganache

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller bricka.
  2. Finhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  3. Värm grädde, vanilj och salt tills det sjuder, men låt inte koka.
  4. Häll den heta grädden över chokladen och låt stå 2 minuter.
  5. Rör från mitten utåt tills ganachen är helt slät och blank.
  6. Tillsätt smöret och rör tills det är helt inarbetat.

Kyl och forma

  1. Täck skålen och kyl ganachen i cirka 2 timmar tills formbar.
  2. Förbered skålar med kakao, nötter, kokos och apelsinskal.
  3. Skopa små bitar med tesked och rulla snabbt till kulor.

Rulla och servera

  1. Rulla kulorna i valfri topping och avsluta eventuellt med flingsalt.
  2. Lägg tryfflarna på plåten och kyl 30 minuter så de sätter sig.
  3. Ta fram 10 minuter före servering för perfekt konsistens.

Tips

Smaksättningar
Rör i 1 tsk finrivet apelsinskal, 1 tsk snabbkaffepulver eller en nypa chiliflakes i den varma grädden.
Rullning utan kladd
Fukta händerna lätt eller pudra dem med kakao. Arbeta snabbt i små omgångar.
Konsistenskontroll
Om ganachen känns mjuk, kyl längre eller rör i 20–30 g extra hackad choklad.

Nya recept

Från bloggen