Citronfromage
Citronfromage är en luftig klassiker med frisk citronsmak. Den balanserar syra, sötma och len gräddighet. Vispad grädde, ägg och citron binds med gelatin. Resultatet blir krämigt, poröst och elegant.
Servera som fräsch avslutning på middag. Den passar särskilt bra vår och sommar. Dessutom går den att förbereda i god tid. Därför är den perfekt till helg och bjudningar.
Recepfakta
- Portioner
- 4 portioner
- Förberedelser
- 20 min
- Tillagning
- 5 min
- Totalt
- 2 tim 45 min
- Svårighetsgrad
- Enkel
Instruktioner
Förbered
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Tvätta och finriv skalet av 1 citron. Pressa 0,75 dl saft.
- Separera äggen i gulor och vitor.
- Vispa grädden lätt och ställ kallt.
Blanda och smaksätt
- Värm citronsaften försiktigt i en liten kastrull utan att koka.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma saften tills de lösts upp.
- Låt blandningen svalna till ljummen temperatur.
- Vispa äggulor, vaniljsocker och hälften av strösockret pösigt.
- Vispa ner citrongelén lite i taget i äggulesmeten.
- Vänd ner det finrivna citronskalet.
Vänd ner och kyl
- Vispa äggvitor med en nypa salt till mjuka toppar.
- Tillsätt resterande socker under vispning och vispa till fasta toppar.
- Vänd ner den lättvispade grädden i äggule- och citronblandningen.
- Vänd försiktigt ner marängen i två omgångar till en jämn, luftig smet.
- Fördela fromagen i glas eller en serveringsskål.
- Täck och kyl i minst 2 timmar, gärna 3, tills den har satt sig.
- Garnera med lättvispad grädde, bär och citronskivor vid servering.
Tips
Säkerhet och hållbarhet
Använd gärna pastöriserade ägg om du är orolig för råa ägg. Fromagen håller 2 dagar i kyl.
Justera syra och sötma
Smaka av före nedkylning. Tillsätt extra socker eller citronsaft efter tycke.
Vegetarisk variant
Byt gelatin mot 1,5 tsk agar-agar. Sjud i citronsaften i 2 minuter, låt svalna något och fortsätt enligt receptet.
