Klassisk köttfärssås med spaghetti
En rykande klassisk köttfärssås med spaghetti är vardagsfavorit. Såsen är mustig, tomatig och rund. Nötfärs, lök och vitlök ger djup. Dessutom lyfter örter och en skvätt mjölk texturen.
Rätten blir silkeslen men ändå rustik. Den passar perfekt till enkel middag, men även helglunch. Samtidigt är den barnvänlig och snabblagad. Servera med parmesan och persilja för frisk finish.
Recepfakta
- Portioner
- 4 portioner
- Förberedelser
- 10 min
- Tillagning
- 30 min
- Totalt
- 40 min
Instruktioner
Köttfärssås
- Finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp olja och smör i en gryta på medelhög värme.
- Bryn köttfärsen smulig och gyllene.
- Tillsätt lök och fräs tills den mjuknar.
- Rör ner tomatpuré och fräs 1 minut.
- Häll i krossade tomater, vatten och vinäger.
- Tillsätt socker, oregano, basilika, lagerblad, salt och peppar.
- Låt sjuda under lock 15–20 minuter. Rör då och då.
- Rör ner mjölk och sjud 5 minuter till.
- Smaka av med salt och peppar.
Spaghetti
- Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
- Salta vattnet när det börjar koka.
- Koka spaghetti al dente enligt anvisning på paketet.
- Spara 1 dl pastavatten och häll av resten.
Servering
- Späd såsen med lite pastavatten för glans, vid behov.
- Vänd ner spaghettin i såsen eller servera separat.
- Toppa med finriven parmesan och hackad persilja.
- Servera genast.
