Klassisk köttfärssås med spaghetti – den perfekta vardagslyckan för hela familjen.

Klassisk köttfärssås med spaghetti

En rykande klassisk köttfärssås med spaghetti är vardagsfavorit. Såsen är mustig, tomatig och rund. Nötfärs, lök och vitlök ger djup. Dessutom lyfter örter och en skvätt mjölk texturen.

Rätten blir silkeslen men ändå rustik. Den passar perfekt till enkel middag, men även helglunch. Samtidigt är den barnvänlig och snabblagad. Servera med parmesan och persilja för frisk finish.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
30 min
Totalt
40 min

Instruktioner

Köttfärssås

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp olja och smör i en gryta på medelhög värme.
  3. Bryn köttfärsen smulig och gyllene.
  4. Tillsätt lök och fräs tills den mjuknar.
  5. Rör ner tomatpuré och fräs 1 minut.
  6. Häll i krossade tomater, vatten och vinäger.
  7. Tillsätt socker, oregano, basilika, lagerblad, salt och peppar.
  8. Låt sjuda under lock 15–20 minuter. Rör då och då.
  9. Rör ner mjölk och sjud 5 minuter till.
  10. Smaka av med salt och peppar.

Spaghetti

  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
  2. Salta vattnet när det börjar koka.
  3. Koka spaghetti al dente enligt anvisning på paketet.
  4. Spara 1 dl pastavatten och häll av resten.

Servering

  1. Späd såsen med lite pastavatten för glans, vid behov.
  2. Vänd ner spaghettin i såsen eller servera separat.
  3. Toppa med finriven parmesan och hackad persilja.
  4. Servera genast.

Tips

Extra djup smak
Fräs tomatpurén ordentligt och deglacera med en skvätt rödvin innan tomaterna åker i.
Smyg in grönsaker
Riv ner morot och gärna lite selleri i fräset för sötma och kropp.
Frysvänlig vardagsräddare
Kyl snabbt och frys in i portionsburkar. Tinar snabbt till snabba middagar.
Glutenfritt
Byt till glutenfri pasta eller servera med zucchininudlar.
Krämigare sås
Byt mjölken mot 0,5 dl grädde för extra rund smak.

Nya recept

Från bloggen