Lax med spenatsås den perfekta veckomiddagen för hela familjen att njuta tillsammans.

Lax med spenatsås

Lax med spenatsås bjuder på krispigt skinn, saftig fisk och en len, gräddig sås med spenat, vitlök och citron. Dessutom balanserar citrussyran gräddigheten fint, medan senapen ger djup.

Rätten går snabbt att laga, men känns ändå lyxig. Samtidigt passar den lika bra till vardag som till helg. Därför är den perfekt när du vill ha en enkel middag som fortfarande smakar mycket.

Recepfakta

Portioner
4 portioner
Förberedelser
10 min
Tillagning
15 min
Totalt
25 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Förberedelser

  1. Skala och koka potatis i saltat vatten, 15–20 minuter.
  2. Finhacka schalottenlök och riv vitlök.
  3. Skölj färsk spenat; krama ur fryst spenat.

Stek laxen

  1. Salta och peppra laxens köttsida.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna på medelhög värme.
  3. Lägg i laxen med skinnet nedåt och stek 4–5 minuter.
  4. Tillsätt smör och ös; vänd och stek 1–2 minuter till 48–50°C kärntemperatur.
  5. Lyft upp laxen och låt vila lätt täckt.

Koka spenatsåsen

  1. Sänk värmen och smält smör i samma panna.
  2. Fräs lök mjuk i 2 minuter.
  3. Tillsätt vitlök och fräs 30 sekunder.
  4. Vänd ner spenaten och låt den falla ihop.
  5. Smula i buljongtärning, häll i grädde och rör ner senap.
  6. Sjud 3–4 minuter till lätt krämig konsistens.
  7. Riv i citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servering

  1. Skeda spenatsås på tallrikar.
  2. Toppa med lax och servera med potatis och citronklyftor.

Tips

Säker innertemperatur
Dra av laxen vid 48–50°C för saftig fisk; den stiger någon grad i vila.
Extra fräschör
Tillsätt en skvätt vitt vin i såsen och låt koka in före grädden.
Byt ut mejeri
Crème fraiche eller kokosmjölk ger en syrligare respektive mjölkfri sås.

Nya recept

Från bloggen