Morotskaka med färskostglasyr
Morotskaka är saftig, mjuk och kryddig. Rivna morötter ger sötma och fukt. Kanel och kardemumma rundar smaken. Den syrliga färskostglasyren balanserar sötman. Tillsammans blir det en oemotståndlig fika-klassiker. Den passar lika bra till helgmys som till kalas.
Receptet är enkelt och tryggt. Dessutom är kakan lätt att baka till många. Grädda i långpanna för smidig servering. Glasyren blir len och fluffig. Toppa gärna med valnötter för crunch. Servera väl kyld för bästa konsistens.
Recepfakta
- Portioner
- 12 portioner
- Förberedelser
- 20 min
- Tillagning
- 35 min
- Totalt
- 60 min
- Svårighetsgrad
- Enkel
Instruktioner
Förbered
- Sätt ugnen på 175°C över/undervärme.
- Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper och smörj kanterna.
- Skala och finriv morötterna.
Baka kakan
- Vispa ägg och socker pösigt i 2–3 minuter.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, salt och vaniljsocker.
- Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
- Tillsätt oljan under omrörning till en slät smet.
- Vänd ner de rivna morötterna.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan.
- Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter, gör stickprov.
- Låt kakan svalna helt i formen.
Glasyr och servering
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt.
- Vispa i färskost och citronsaft till en slät glasyr.
- Bred glasyren över den kalla kakan.
- Toppa eventuellt med hackade valnötter.
- Låt glasyren sätta sig 20 minuter i kylen.
- Skär i rutor och servera.
