Morotskaka med färskostglasyr – den perfekta fikan för mysiga dagar

Morotskaka med färskostglasyr

Morotskaka är saftig, mjuk och kryddig. Rivna morötter ger sötma och fukt. Kanel och kardemumma rundar smaken. Den syrliga färskostglasyren balanserar sötman. Tillsammans blir det en oemotståndlig fika-klassiker. Den passar lika bra till helgmys som till kalas.

Receptet är enkelt och tryggt. Dessutom är kakan lätt att baka till många. Grädda i långpanna för smidig servering. Glasyren blir len och fluffig. Toppa gärna med valnötter för crunch. Servera väl kyld för bästa konsistens.

Recepfakta

Portioner
12 portioner
Förberedelser
20 min
Tillagning
35 min
Totalt
60 min
Svårighetsgrad
Enkel

Instruktioner

Förbered

  1. Sätt ugnen på 175°C över/undervärme.
  2. Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper och smörj kanterna.
  3. Skala och finriv morötterna.

Baka kakan

  1. Vispa ägg och socker pösigt i 2–3 minuter.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, salt och vaniljsocker.
  3. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  4. Tillsätt oljan under omrörning till en slät smet.
  5. Vänd ner de rivna morötterna.
  6. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter, gör stickprov.
  8. Låt kakan svalna helt i formen.

Glasyr och servering

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt.
  2. Vispa i färskost och citronsaft till en slät glasyr.
  3. Bred glasyren över den kalla kakan.
  4. Toppa eventuellt med hackade valnötter.
  5. Låt glasyren sätta sig 20 minuter i kylen.
  6. Skär i rutor och servera.

Tips

Extra citrus
Tillsätt finrivet apelsinskal i smeten för frisk ton.
Gluten- eller laktosfritt
Byt till glutenfri mjölmix och använd laktosfri färskost och smör.
Saftigare kaka
Byt ut 0,5 dl av oljan mot smält smör för rundare smak.

Nya recept

Från bloggen