Sill med potatis och gräddfil
Sill med potatis och gräddfil är svensk sommar på tallrik. Salta sillbitar möter mjuk potatis, krämig gräddfil och frisk gräslök. Resultatet blir fräscht, fylligt och välbalanserat. Dessutom går allt snabbt att laga.
Servera rätten ljummen med smält smör och citron. Den passar till lunch, buffé och högtider som midsommar, men också som enkel vardagsmiddag. Texturerna kontrasterar fint: mjuk potatis, krispig gräslök och silkeslen gräddfil.
Recepfakta
- Portioner
- 4 portioner
- Förberedelser
- 10 min
- Tillagning
- 20 min
- Totalt
- 30 min
- Svårighetsgrad
- Enkel
Instruktioner
Koka och förbered
- Fyll en kastrull med vatten och tillsätt saltet.
- Koka upp vattnet och lägg i potatisen.
- Sjud potatisen 15–20 minuter tills den är mjuk.
- Koka äggen i en separat kastrull 8–9 minuter. Spola kalla och skiva.
- Smält smöret försiktigt i en liten kastrull.
- Skär gräslöken fint. Låt sillen rinna av.
Servera
- Häll av potatisen och låt ånga av någon minut.
- Lägg potatis på fat och ringla över det smälta smöret.
- Toppa med sill, äggskivor och gräslök.
- Klicka på gräddfil och mala över svartpeppar.
- Servera med citronklyftor och knäckebröd.
